23 Nisan 2013 Salı

Bir dev : Alfred Hitchcock

Yeniden  merhaba korku severler,

Sinemada korku dediğimizde, bir ismi ayrı bir yere koymak gerekir, Alfred Hitchcock.

Kendisi henüz bin dokuz yüz'lü yıllar takvimde yazmıyorken dünyaya İngiltere'de gelmiş ve o topraklarda işe yarayan adam nişanesi olarak bilinen " sir" ünvanını hak etmiş bir şahıstır.Ancak açıkçası sir' lüğü kont' luğu kendine kaladursun, biz onun bizi ilgilendiren dehasından bahsedeceğiz.

Hitchcock sinema sektörüne girdiğinde, henüz sesli sinema olayı icat edilmemiştir.Kendisi ilk filmine 1920'lerin başında çekmiş ve daha sonrasında 60'ın üzerinde film yönetmiş.Sinemada gelmiş geçmiş en iyi yönetmenlerden kabul edilen Hitchcock, korku filmi kategorisinin de mimarıdır dersek yalan söylemiş olmam.



1940 yılında çektiği " Rebecca"  isimli film, en iyi film oscar'ını almıştır, ancak ilk beşe koyacağım ve hepsini de izlediğim filmleri şöyle sayabilirim; "Psycho-Sapık"-"Vertigo"-"The Birds-Kuşlar"-"North By Northwest-Gizli Teşkilat"-"Rear Window-Arka Pencere".

Bu filmlerin tamamı gerçek manada korku filmleridir, belki bazılarımız bugün ki ileri teknolojili filmler yanında efekt açısından zayıf bulabilirler.İşte tam burada belirtmem gerekir ki, bugün ki çekilen korku filmlerini tamamına yakını halen, o zamanlar Hitchcock'un keşfettiği teknik ve tarzlardan beslenirler.

Mesela herkesçe bilinen "Sapık" filminde ki efsane banyo sahnesi, halen gizlice gelip, en umulmadık zamanda kurbanını katleden katil filmleri için ilham kaynağıdır, "Kuşlar" filminde , kuşların insanlara saldırarak öldürüşü, canavarlaşan hayvanlar tarafından katledilen insanları konu almış binlerce filme fikir babalığı yapmıştır.

İşte Hitchcock'u efsane yapan da budur, o herşeyin ilkidir ve ondan sonra yapılmış herşey ne kadar iyi olursa olsun bir anlamda onu taklit etmiş olmaktadır.Sadece film konuları değil, aynı zamanda ilk kez kullandığı bir çok çekim tekniği de, bugün üzerine teknoloji koyularak tekrarlanmaktadır.

1980 yılında hayata gözlerini yuman Alfred Hitchcock, biz korku filmi sevenler için de önemini hep koruyacaktır.

Sevgili korku severler, eğer halen, içinizde bir Hitchcock filmi seyretmemiş olanınız varsa acilen bir tane edinsin, zaten birini seyreden diğerlerini de mutlaka merak edecektir.

Görüşmek ümidi bizimle olsun..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder